DOMAĆA BILJNA LJEKARNA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

3. GALENSKI PREPARATI OD LJEKOVITOG BILJA

Go down

3. GALENSKI PREPARATI OD LJEKOVITOG BILJA Empty 3. GALENSKI PREPARATI OD LJEKOVITOG BILJA

Postaj  lakky čet 23 kol - 12:49

GALENSKI PREPARATI OD LJEKOVITOG BILJA

Biljni sastojci ljekovitog i aromatičnog bilja se koristi za izradu lijekova u apotekama, tzv. galenskih preparata i manje ili više složenih preparata po propisima farmakopeje ili određenim receptima.
Naziv galenski preparati je uveo rimski filozof i liječnik Galenus, koji je dao veliki doprinos poznavanju i značaju ljekovitog bilja za čovjeka. On je tvrdio da ljekovite biljke sadrže neku ljekovitu materiju, pa je pokušao da je ekstrahuje i na taj način uveo naziv galenski preparati.

1) Dekokti – To su vodeni ekstrakti za unutrašnju upotrebu, a pripremaju se od droga čije su ljekovite materije termostabilne. Određena količina droge se usitni na propisan način, prelije hladnom vodom i kuha pola sata poklopljena, na temperaturi od 90 oC, nakon čega se procijedi i koristi.

2) Infuza – Vodeni ekstrakti droga namjenjeni za unutrašnju upotrebu, a spravljaju se od droga čije su ljekovite materije termolabilne. Određena količina usitnjene droge prelije se vrelom vodom, poklopi da odstoji pola sata, procijedi i pije.

3) Tinkture – To su etanolno vodeni ekstrakti droga ili etanolno vodeni rastvori ekstrakata droga, koji se pripremaju na običnoj temperaturi, a namjenjeni su za spoljnu ili unutrašnju upotrebu. Npr. Tinctura genciana se dobija kada se određena količina usitnjene droge prelije sa 75% alkoholom i ostavi da odstoji, nakon čega se koristi kod proširenih vena.

4) Ekstrakti – Koncentrirani oblici koji se dobijaju ekstrakcijom droge različitim rastvaračima (vodom, alkoholom ili etrom), prema kojima i dobijaju nazive. Ekstrakcija može biti maceracija (jednokratna ekstrakcija usitnjene droge na sobnoj temperaturi) ili perkolacija (kontinuirana ekstrakcija usitnjene droge, 2 – 3 dana na običnoj temperaturi).

5) Sirupi – Tečni preparati koji sadrže minimum 45% saharoze rastvorene u vodi, voćnim sokovima ili ekstraktima, namjenjeni unutrašnjoj upotrebi.

6) Masti – Smješe konzistencije masla, a spravljaju se dodavanjem ljekovitih materija masnoj podlozi (svinjska mast, masno ulje, vosak, parafin, glicerol i druge slične supstance), upotrebljavaju se za spoljnu upotrebu. Pri spravljanju masti veoma je značajno da masna podloga ne bude užežena.

7) Sluzi – To su viskozno-koloidni rastvori prirodnih ili polusintetskih sluzi, guma u vodi, kojima se dodaje glicerol ili etanol kao konzervans. Sluzi se koriste za spoljnu ili unutrašnju upotrebu.

8 ) Čajevi – Jednolike mješavine usitnjenih ili neusitnjenih biljnih droga, namjenjene za spoljnu ili unutrašnju upotrebu a pripremaju se kao vodeni ekstrakti.

9) Medicinska vina – Tekući preparati koji se spravljaju dodatkom čvrste ili tekuće ljekovite materije (karanfilić, biber, cimet i dr.).

Pored galenskih preparata, postoje i farmaceutski preparati kao što su: tablete, pilule, praškovi, ljekoviti čepići – supozitorije i dr.
Magistralni lijekovi su lijekovi izrađeni po ljekarskom receptu, a mogu da sadrže i neki biljni galenski preparat.


Preneseno iz knjige Jana Kišgecija "Gajenje ljekovitog bilja".
Pripremio i prenio: Lakky, 23.08.2012.
Kontakt mail: lakky63@gmail.com
lakky
lakky
Admin

Broj postova : 533
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.