DOMAĆA BILJNA LJEKARNA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

TISA, TAXUS BACCATA L

Go down

TISA, TAXUS BACCATA L Empty TISA, TAXUS BACCATA L

Postaj  lakky sub 17 lis - 13:53

TISA, TAXUS BACCATA L.

UNIŠTAVA KUĆNU GAMAD I INSEKTE
Stari Kelti su smolom od tise premazivali vrhove strijela i koplja, a Shakespeare ju spominje u »Macbethu« kao sastojak vještičje masti

Tisa spada u Familiae Taxaceae, porodicu Tisa, a ljekarnički naziv joj je Herba taxi.
Druga imena koja se za nju koriste su tis i tisovina. Drvo tise oduvijek se cijenilo i od njega su se izrađivali razni drveni predmeti koji su služili za zaštitu od zlih duhova, vještica, protiv uroka, kao i za izradu lukova. Prema Cezarovim zapisima u knjigama »De bello Gallico« tisom se ubio belgijski kralj jer se nije želio predati Rimljanima. Stari Kelti su smolom od tise premazivali vrhove strijela i koplja, a Shakespeare spominje tisu u »Macbethu« kao sastojak vještičje masti.
Zapadna pučka medicina rabi tisu za liječenje: astme, bronhitisa, cerebralnih tegoba, epilepsije, karcinoma, plućnih bolesti, reume, tegoba s mjesečnicom te za znojenje, izazivanje narkotičnog djelovanja i za uništavanje insekata.
   
Jestivi plod

Tisa cvate u rano proljeće, već sada od ožujka do travnja. Smolasti plod miriše po crnogorici, a okusa je pekući i gorak. Raste na vlažnim mjestima, a najviše se uzgaja i sadi u hortikulturi po parkovima kao niski grm jer se može obrezivati.
   
Sabiru se mladi izdanci i listovi. Za ljekovitu uporabu preporuča se kora drveta jer sadrži manji postotak taksina.
   
Ljekoviti sadržaj: Alkaloidi taksin, taxol i milosin, eterična ulja, tanin, šećer, saharoza, kiseline, bioflavonoidi, gorke tvari, boje, mineralne soli. Od toksičnih tvari sadrži taksin, taxol.
   Otrovni dijelovi biljke su i kora i list i sjemenka.
   
Jestivi dio biljke je mesnati dio ploda.
   Simptomi trovanja: neuroza, drhtanje, slab puls, širenje zjenice, slabo disanje, bolovi u želucu, povraćanje, proljev, slabost, konvulzije, grčevi, paraliza srca, a u težim slučajevima smrt.
 

 
LJEKOVITO DJELOVANJE

   * plućne bolesti kao što su astma, kašalj, katar bronhija i bronhitis,
   * za upalu i druge bolesti mjehura.
   * U novije vrijeme su se male količine pripravaka od kore stabla rabile za liječenje karcinoma jajnika, ali se više ne koristi u te svrhe, jer je bilo i smrtnih slučajeva od trovanja.
   * Vrlo učinkovita za uništavanje insekata i kućne gamadi te za dezinfekciju prostorija. Može se kaditi sa smolom od tise ili s mladim suhim pupovima, a od listova napravljenim vodenim ekstraktom može se špricati razno bilje ili prostori u kući.
   * Od sočnih plodova radi se ukusna marmelada, žele i slatko uz obavezno odstranjivanje sjemenki ploda.
   * Velika se otrovnost listova i mladica listova zlorabila za pripremu čaja kojim se izazivao pobačaj.
 
________________________________________
 
UPOZORENJE
   
   Branje i korištenje otrovnog bilja zahtijeva dobro poznavanje izgleda i djelovanja biljke, čak i pojedinih njenih dijelova, jer nisu svi jednako opasni, primjerice bobica je jestiv dio, a koštica u njoj je otrovna. Stoga, da bismo izbjegli neugodna iznenađenja i rijetke, ali ipak kobne posljedice, moramo u branju i korištenju biljaka tražiti upute stručnjaka, bilinara, fitoterapeuta, ljekarnika, liječnika, homeopate i drugih.
   
________________________________________

Kućna biljna ljekarna

   Tisa spada u Familiae Taxaceae, porodicu Tisa, a ljekarnički naziv joj je Herba taxi. Tisa je abortiv, antikarcinomik, antispazmatik, dijaforetik, ekspektorant, emenagog, karcinomik, kardik, karminativ, laksativ, narkotik, pektoral i purgativ.
   Tisa je trajno zimzeleno drvo, nepravilne loptaste krošnje. Naraste i do 15 metara sa srpastim linealnim kožastim listovima, s gornje strane tamnijima, a s donje svijetlozelenima. Cvijet je jednospolan i dvodoman, žute boje, a oblikuje se u loptasti cvat. Plod je koštunica s mesnatim sočnim povojem crvene boje
   
Preporuka
   Preporuka je tisu rabiti kao dobar insekticid, a za liječenje potražiti ostalo ljekovito bilje!
   
Homeopatija
   Homeopatska matična tinktura Taxus baccata rabi se za liječenje upale mjehura, kožnih erupcija, glavobolje, neuralgije, tegoba sa srcem i bubrezima, gihta i reume.
   
Uputa za pčelare
   Tisa daje dosta cvjetnog praha te ga pčele rado posjećuju.
   
Zlouporaba
   Uvarci od grančica zloupotrebljavaju se kao abortiv.
Piše Ivan LESINGER lesinw@yahoo.com
Preneseno iz Novog lista.
Prenio: Lakky, 16.10.2015
Kontakt mail: lakky63@gmail.co
m
lakky
lakky
Admin

Broj postova : 533
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.