DOMAĆA BILJNA LJEKARNA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

DIVLJI KESTEN (Aesculus hippocastanum)

2 posters

Go down

DIVLJI KESTEN (Aesculus hippocastanum)  Empty DIVLJI KESTEN

Postaj  lakky sub 17 lis - 23:50

Divlji kesten

Autor: dr. sc. Stribor Marković, fitoaromaterapeut
Objavljeno u Vaše zdravlje od Oktal pharma broj 54 (06/07)


Divlji kesten
U službenoj kliničkoj fitoterapiji odobren je za liječenje kronične venske insuficijencije i tegoba s proširenim venama

Botanički podaci

Kesten (Aesculus hyppocastanum L., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. Prirodno je kesten rasprostranjen u dijelu Balkana (Grčka i Bugarska), a uzgojem postaje omiljeno stablo u parkovima Europe. Supke ploda su sočne, gorkasta okusa, obavijene tvrdom smeđom ovojnicom i sadrže puno škroba.

Dijelovi biljke koji se koriste

U tradicionalnoj medicini koristili su se pripravci dobiveni iz mnogih dijelova biljke, uključujući koru, list i plod. U modernoj fitoterapiji koriste se pripravci ploda divljeg kestena kojima je i dokazano kliničko djelovanje.

Kemijski sastav

Plod divljeg kestena, uz škrob, sadrži lipide, heterozide flavonola i do 10 posto saponozida (escin). Escin je zapravo smjesa nekoliko različitih saponozida, a sam plod sadrži sterole poput stigmsterola i beta-sitosterola. Ovojnica ploda sadrži tanine i proantocijanodole, a kora drveta sadrži veći udio kumarina (eskulozid) i tanine.

Indikacije

Biljka je u službenoj kliničkoj fitoterapiji odobrena za liječenje kronične venske insuficijencije, tegoba s proširenim venama te subjektivnih simptoma teških i otečenih nogu. Europske regulatorne agencije, poput ESCOP-a, odobrile su upotrebu kestena kao lijeka na temelju 13 kliničkih studija u kojima je dokazano povoljno djelovanje njegova ekstrakta kod takvih tegoba.
Uz glavnu indikaciju, divlji kesten koristi se i kod tegoba poput hemoroida, a u tradicionalnoj fitoterapiji s biljkama sinergijskog učinka i kod bolnih menstruacija te povećanja prostate. No, povoljno djelovanje u tim bolestima nije klinički ispitano.

Način primjene i doze

Vodene iscrpine i tinkture

Premda se u tradicionalnoj upotrebi kadšto opisuju upotrebe vodenih i vodeno-alkoholnih iscrpaka, danas su takvi pripravci zaboravljeni. Razlog leži u tome što vodene iscrpine ne sadrže ljekovite tvari ploda kestena, a alkoholni ekstrakti ih sadrže u niskoj dozi. Stoga se takvi pripravci ne sugeriraju za upotrebu

Suhi standardizirani ekstrakti

Suhi standardizirani ekstrakti najčešće su ljekoviti oblik divljeg kestena koji se pojavljuje u dodacima prehrani i lijekovima.
Suhi ekstrakti standardizirani su na escin (bude ga 15 do 25 posto u ekstraktu), a najčešće se mogu naći u obliku kapsula i tableta.
Većina ljudi, nažalost, najviše griješi u dozi. Dnevno je potrebno uzimati onu količinu suhog ekstrakta koji sadrži najmanje 60 mg escina, a optimalno je uzimati dozu koja sadrži 100 do 120 mg escina. Ta dnevna doza mora se raspodijeliti u dvije do tri manje doze. Budući da je divlji kesten posve sigurna biljka, ne treba izbjegavati korištenje maksimalno propisane doze.

SIPF ekstrakt (integralna suspenzija ljekovitog bilja) relativno je noviji i vrlo djelotvoran proizvod jer sadrži visoke razine proantocijanodola i tanina, a ne samo escina. Sinergijska kombinacija tih grupa spojeva osigurava optimalnu djelotvornost. Koristi se u dozi od 3 mL dva do tri puta dnevno. U slučaju akutnih tegoba s hemoroidima, koristi se u dozi od 5 mL tri do četiri puta na dan.

Gelovi i masti za vanjsku primjenu

Gelovi i masti moraju sadržavati 2 posto escina. Valja zapamtiti da se pripravci za vanjsku primjenu uvijek koriste u kombinaciji s oralnim pripravcima divljeg kestena.

Biljke koje se koriste zajedno s kestenom

Za liječenje tegoba venskog sustava, uz divlji kesten, koriste se:

žuti kokotac (Melilotus officinalis) - u obliku standardiziranih ekstrakata i SIPF-a, te gelova za lokalno nanošenje. Bitno je znati koliko spoja kumarina sadrži ekstrakt, jer se ne smije prelaziti doza od 50 mg kumarina na dan.
veprina (Ruscus aculeatus) - dolazi obično u obliku ekstrakata standardiziranih na ruskogenin. Dnevna doza ekstrakta mora sadržavati 7 do 11 mg ruskogenina.
Eterična ulja čempresa (Cupressus sempervirens) i tršlje (Pistacia lentiscus) - koriste se isključivo kao pripravci za nanošenje na kožu. 50 kapi eteričnog ulja čempresa i 50 kapi tršlje pomiješaju se sa 30 mL hladno prešanog ulja tamanua (Calophyllum inophylum) i 70 mL isključivo hladno prešanog ulja suncokreta. Nanosi se jednom do dva puta dnevno na područja proširenih vena.

Kontraindikacije i nuspojave

Divlji kesten vrlo je sigurna biljka. Vrlo rijetko javljaju se alergijske reakcije, svrbež nakon nanošenja gela ili masti s divljim kestenom, a mučnine se rijetko javljaju nakon uzimanja oralnih pripravaka. Sigurno se koristi tijekom dojenja. Za upotrebu u trudnoći treba sa savjetovati s liječnikom, no zasad regulatorne agencije ne zabranjuju njegovu uporabu.


Preneseno sa stranice Vaše zdravlje!
Prenio Lakky, 18.10.2015
Kontakt mail: lakky63@gmail.com
lakky
lakky
Admin

Broj postova : 533
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

DIVLJI KESTEN (Aesculus hippocastanum)  Empty DIVLJI KESTEN (Aesculus hippocastanum)

Postaj  Admin pon 14 sij - 22:12

KESTEN DIVLJI (Aesculus hippocastanum L)

DIVLJI KESTEN (Aesculus hippocastanum)  1_img_11
Plodići divljeg kestena u zametku.
Foto: Lakky, 05 2010


Divlji kesten – za liječenje reume i vena

Zbog ljekovitosti od divljeg kestena se pripremaju razni ljekoviti pripravci, a ekstrakt sadrže skoro svi kozmetički preparati za »ravnanje« bora


Divlji kesten (Aesculus hippocastanum L) spada u obitelj kostanjevki, a u primorskim krajevima još se naziva divlji kostanj. Domovine divljeg kestena su Perzija, sjeverna Indija i Albanija. Prema pučkim običajima, osobe koje boluju od reume nose uza se dva do tri kestena koji ih štite od reume.

  Riječ je o visokom i razgranatom stablu s velikom gustom krošnjom koje može narasti u visinu i do 30 metara. Karakterizira ga i duga vegetacija čak do 200 godina. Listovi divljeg kestena su veliki, jednogodišnji, dlanasto sastavljeni od nekoliko lisaka (5 do 7), a na rubu su pilasto nazubljeni. Cvate od travnja do svibnja, a cvjetovi su mu dvospolni i jednospolni, uspravni, veliki, grozdasti, lijepe bijele do crvenkasto-ružičaste boje. Plod je zeleni, mesnati i bodljikavi tobolac u kojem se razvijaju žutosmeđe sjemenke. Kora stabla je gruba i ispucala sivosmeđe boje. Bez mirisa je, a kora i plod su trpko-gorkog okusa.
   
Ukrasno drvo

Raste kao kultivirano stablo po parkovima, dvorištima, igralištima, uz ceste i putove te kraj naselja. Beremo gotovo sve, list, koru, pup, cvijet i plod. List beremo u proljeće te ga sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Koru skidamo s mladih grana debljine kao ruka, u proljeće ili jesen. Sušimo je na toplom i prozračnom mjestu te je usitnimo i pohranimo u zatvorenu ambalažu. U vrijeme pupanja (ožujak-travanj) beremo pupove od kojih pripremamo tinkturu, a mogu se i sušiti, no treba reći da su dosta smolasti. U vrijeme cvatnje cvjetove odvajamo od peteljki i sušimo brzo na toplom mjestu. Plod beremo u jesen te ga svježeg izribamo i sušimo u tankom sloju, ili ga ostavimo cijelog da se suši na toplom mjestu (nikako u blizini vlage).
   Divlji kesten sadrži dosta escina ili aescina (saponin). Riječ je o sastojku koji učvršćuje stijenke kapilara i vena, djeluje diuretično, reducira lokalne edeme, antiupalno, te smanjuje otjecanje limfe.
   
Pučka medicina

Ljekovitost divljeg kestena tradicionalno se koristila u pučkoj medicini za liječenje vena i reume. Zbog njegove ljekovitosti i danas se upotrebljava i od njega se pripremaju razni ljekoviti pripravci.
   Kora djeluje antiupalno, adstrigentno, diuretično, narkotično, tonično, kao venozni vazokonstriktor i febrifug. Pripravke uzimamo u malim dozama za unutarnju uporabu kod oboljenja vena (varikozne vene, proširene vene, slabe vene, upale vena, nožnih čireva, hemoroida, promrzlina, opeklina kože, dizenterije i malarije). Za vanjsku upotrebu koristi se za razne tretmane kože (lupus i kožne čireve). Pomaže kod griže, proljeva, lišajeva, groznice, malarije, slabe probave i upalnih procesa crijeva, a za liječenje se koristi čaj, ekstrakt kore ili mast.
   Od lista radimo čaj koji djeluje tonično kod groznice i jakog kašlja. Plod rabimo kao antireumatik, antineuralgik, pomaže kod tegoba s prostatom (hipertrofije prostate), kod otečenih testisa, proširenih vena (thrombophlebitis, varikoznih ulcera), venskog krvotoka, kapilarnog krvotoka, proljeva, kod hemoroida ili rektalnih komplikacija.
   
Protiv bora

Također je ekspektorant i narkotik, a 10 grama ploda odgovara količini od 3 grama opijuma. Koristi se kod groznice kao tonik i kod raznih kongnestija kože, te za bore lica. Danas skoro svi kozmetički preparati za »peglanje« bora sadrže ekstrakt divljeg kestena. Kod kuće rabimo oblog natopljen ekstraktom i stavljamo na bore lica, a ekstrakt iz ploda divljeg kestena pripremamo s alkoholom, može se koristiti i konjak ili rakija.
   Cvijet divljeg kestena koristimo za liječenje reumatskih tegoba, gihta, artritisa i neuralgija, za što također pripremamo alkoholni ekstrakt.
   Od pupova se pripremaju poznate Bahove cvjetne kapi (Bach flower), a rabe se za probleme kao što su pomoć u učenju i slično.
 
 Uljni ekstrakt koji se dobiva iz ploda, rabi se za vanjsku uporabu kod reumatskih tegoba. Od korijena se radi prah koji se koristi kao analgetik za umirivanje prsnih bolova.
   U medicini se rabe injekcije escina za liječenje velikih vena, varikoznih vena, portalne vene jetre, venske tromboze, hemoroida i infarkta.

Ekstrakt kore
   
   Sastojci: 1 jušna žlica usitnjene kore, 2 dl vode.
   Usitnjenu koru prelijemo s 2 dl vode te pustimo da se namače 12 sati i procijedimo. Međutim, usitnjenu koru možemo preliti i vrućom vodom, poklopiti i pustiti da odstoji 1 sat, te procijediti. Pijemo u gutljajima dvije do tri šalice čaja od ekstrakta na dan.
   
   Mast
   Sastojci: 1 dl alkoholnog ekstrakta kore, 200 g masti (svinjska ili lanolin). Mast ugrijemo i rastopimo na vatri te polagano ulijemo ekstrakt i miješamo. Čim alkohol ishlapi maknemo s vatre i ohladimo. Mažemo oboljela mjesta na koži više puta na dan.
   
   Alkoholni ekstrakt plodova
   Sastojci: 200 g svježih plodova kestena, 1 l 50-postotnog alkohola (može i konjaka ili rakije), 2 andola.
   Naribamo plodove kestena zajedno s korom, stavimo smrvljeni andol i prelijemo alkoholom. Držimo na toplom mjestu u tami mjesec dana i procijedimo.
   S malo vode ili čaja uzimamo 5 do 10 kapi tri puta na dan.
   Napomena: Na isti način se priprema i alkoholni ekstrakt od kore.
   
  Čaj
   Sastojci: 1 jušna žlica suhih cvjetova ili lista, 2 dl vode.
   Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo, pustimo da odstoji 1 sat i procijedimo.
   Pijemo 2 do 3 šalice čaja tijekom dana u gutljajima, nezaslađeno.
   
   Homeopatija
   Homeopatski lijek Aesculus hippocastanum rabimo za liječenje artritisa, ankilozirajući spondilitis, hemoroida, išijasa, venskih kongestija, varikoziteta, bolova u leđima i zatvora. Dajemo ga u potenciji C 30 kod akutnih, a kod kroničnih tegoba C 6.
   
   Gemoterapija
   U gemoterapiji ekstrakt pupova divljeg kestena u alkoholnom gliceriolu rabimo za liječenje upale vena i venske cirkulacije, kapilarne cirkulacije, hemoroida, adenoma prostate, emfizema pluća. Dnevno se može uzimati od 60 do 400 kapi s vodom, ovisno o dijagnozi.

  Gemoterapija je biološko aktivna terapija vegetabilnim embrionalnim tkivima, a djelujemo zasebno na svaki organ. Tom metodom povećavaju se obrambene sposobnosti organizma i postiže se stimulirajuće djelovanje. Bez agresivnog djelovanja postiže se postupno izlječenje.


Članak o Divljem kestenu napisao je I. Lesinger a prenesen je sa stranice Novog lista.
Prenio: Lakky, 13.10.2013.
Kontakt mail: lakky63@gmail.com

Admin
Admin

Broj postova : 45
Registration date : 04.01.2008

https://belko.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.