DOMAĆA BILJNA LJEKARNA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Tugonica on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Index
 Članstvo
 Profil
 FAQ
 Pretražnik
Affiliates
free forum

KURKUMA (Curcuma longa L.)

Go down

KURKUMA (Curcuma longa L.) Empty KURKUMA (Curcuma longa L.)

Postaj  lakky sri 31 pro - 18:50

KURKUMA (Curcuma longa L.) Fmrk7o  KURKUMA (Curcuma longa L.) 6olzqt
Kurkuma, cvijet i korijen sa prahom
Foto: Wikipedija i www.malakuhinja.ba
KURKUMA, CURCUMA LONGA L.
Kurkuma liječi upale

Korijen kurkume koristi se kod raznih upalnih stanja i infekcija te u kozmetici. Preventivno djelovanje postiže se uzimajući kurkumu svakodnevno kao začin  


Kurkuma (Curcuma longa L.) pripada Obitelji Zingibera – Đumbira (Familia Zingiberaceae). Farmakopejski naziv joj je Rhizoma Curcumae longae i prirodni je antibakterik, antispazmodik, antioksidant, antiinflamatorik, antikarcinom, kolorant, digestiv, diuretik, holeretik, holagog, karminativ i stimulant.
   
Druga imena kurkume su temerik ili žuti korijen.
Engleski naziv joj je White turmeric, njemački Zitwer, francuski Zédoaire, Rhizome de Zédoaire, a talijanski Zedoaria.
   
Kurkuma je iz Indije prenesena u Evropu još u starom vijeku. Većinom se koristila za bojenje hrane (indijski šafran – žuto mastilo) i papira.

Karakteristike korijena
   
  Opis: gomoljasti korijen – podanak s korijenjem koji su na krajevima gomoljasto odebljani, iz porodice đumbira, sa stabljikom visine i do 2 metra i velikim kopljastim žarkozelenim listovima. Cvjetovi su bijelo- žute boje te čine zbijen cvat. Bočni korijen to jest podanak naziva se curcuma longa a gomoljast korijen curcuma rotunda. Korijen na tržište dolazi u suhom stanju.
   
Miris i okus: aromatičan, oštar i jak.

Nalazište: većinom se uzgaja u vrtovima i plantažama. U divljem obliku je rijetka.

Branje i prerada: rabi se podanak kurkume.
 
Ljekovito djelovanje

Pučka medicina koristi kurkumu za liječenje žuči i to žučnih kamenaca (sprječava, otapa i odstranjuje žučne kamence itd.); upalu žučne vrećice; za liječenje žutice kao i sprečavanje žutice; za liječenje jetre (kod alkoholne ciroze, hepatitisa, kroničnog hepatitisa itd.); želuca (lošeg apetita ili slabog teka, želučanih i abdominalnih bolova itd.); hemoroida; za liječenje bubrega, kod povišenog kolesterola (kurkuma snižava postotak kolesterola u krvi, itd.). Kurkuma pomaže kod grčeva u crijevima, kod nadutosti i lošeg rada crijeva (Crohnove bolesti bolesti – Crohn, dijareje – proljeva, dizenterije, ulceroznog kolitisa, parazita i nametnika, itd.), za jače izlučivanje mokraće – tekućine iz organizma (diuretik, itd.), naročito kod liječenje gihta ili raznih reumatskih oboljenja ( artritisa, osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, itd. – kao začin u dijetama); limfe (Hodgkins, itd.), Alzheimerove bolesti, multiple skleroze, epilepsije, ( ekstrakt, tinktura, te kao začin u dijetama, itd.), itd. itd.
   
Uporaba u ajurvedskoj medicini

Protuupalna djelovanja (antiinflamatorik, itd.) kurkume koristimo kod svih mogućih upalnih stanja, kod raznih infekcija kako za unutarnju uporabu tako i za vanjsku (preventivno djelovanje postižemo uzimajući kurkumu svakodnevno kao začin ili kao kombinaciju začina keri – curry, itd.). Eterično ulje kurkume rabi se u parfumeriji – kozmetici. Znanstvena ispitivanja govore o proučavanju ljekovitog djelovanja kurkume u liječenju antikouglantnog, antiinfekcijskog, antiupalnog, antimutagenog, antioksidantnog, antiviralnog, antitumornog, djelovanja. Kurkuma se u ajurvedskoj medicini rabi za smanjenje kaphe i Vate te za povećanje Pitte. Kurkuma prašak (prstohvat praška) pomiješan s aloja sokom (pola decilitra i 1 decilitar soka od naranče) je izvrsno preventivno ljekovito sredstvo u našoj svakodnevnoj preventivi.
   
Protiv niza bolesti

Zapadna pučka medicina rabi kurkumu kao:
-  antioksidant,
-  antibiotik,
-  antikarcinom,
-  antiinflamatorik,
-  diuretik,
-  stimulant,
-  za liječenje; arterioskleroze,
-  artritisa,
-  anemije,
-  abdominalnih grčeva,
-  antikarcinomnog ljekovitog djelovanja
-  preventivna uporaba kurkume kao začina (prostata, dojke, koža, i debelog crijeva
– colona, itd.),
-  atletskog stopala (gljivično oboljenje stopala – tinea pedis, itd.),
-  bolesti jetre i žutice, bakterijskih infekcija, bolnih stanja, burzitis (upale burse),
-  čira na želucu, dvanaestercu, protiv bola, dijabetisa, deformacija nožnog palca (čukljeva – svježi korijen se stavlja na bolno mjesto, itd.).

Kurkuma djeluje i protiv
-  edema,
-  gastritisa,
-  glavobolje,
-  gljivične infekcije,
-  gluhoće,
-  grčeva – dječjih,
-   intestinalnih parazita,
-   infarkta srca – dijeta kao začin,
-   hemoroida,
-   hepatitisa,
-   histerije,
-   kod vodenih bolesti,
-   kolesterola – hiperkolesterolemija,
-   karpal tunel sidroma,
-   karcinoma dojke,
-   karcinoma debelog crijeva – colorectal,
-   karcinoma prostate,
-   karcinoma kože,
-   karcinoma pluća,
-   karcinoma želuca,
-   limphome,
-   kožnih bolesti ( skabies – svrab),
-   očne mrene,
-   očnih bolesti – protuupalnih stanja,
-   osteoartritisa,
-   psorijaze,
-   preventive moždanog udara,
-   raznih rana – povreda,
-   raznih nadutosti i pojavu vjetrova – plina,
-   raznih oteklina,
-   raznih nametnika u crijevima ( glista, ameba, itd.),
-   stresa,
-   smanjenja masnoća u krvi,
-   tenditisa (upala tetiva, itd.),
-   uveitisa,
-   za jačanje organizma,
-   za žeđu,
-   za bojenje raznih namirnica,
-   ženskih bolesti (neredovitih mjesečnica, itd.),
-   žutice,
-   žučnih kamenaca ( otapa i odstranjuje te sprječava stvaranje, itd.),
-   želučanih grčeva, itd.
 
Najpoznatiji ljekoviti proizvodi od kurkume su kapsule, ekstrakt ( u pedijatriji), tinktura, kao i preporuka u preventivnom smislu riječi kod preventive karcinoma, AIDS-a, stresa, raznih zaraznih bolesti, itd. U Indiji se kurkuma rabi kao analgetik, antihelmetik, antifungal, antiarhitik, antibakterik, antiperiodik, antipiretik, antiviral, aromatik, karminativ, kolagog, emolient, stimulant, tonik, itd.
Iz kulinarstva
   
   Kurkuma kao začin dolazi kao sastavni dio keri – curry začina s oko 20 % te ujedno i daje boju curry začinu. Kurkuma prah se koristi za pečena jaja, umake od jaja, umake za pečene piliće, umake od gorušice i majoneze te za riblje salate. Kurkuma se također rabi za bojenje namirnica, maslaca, sira, ulja, itd.
   
   Prah od kurkume
   
   Kurkuma prah uzimamo 0,2 – 0,3 g na dan (ili 1 čajna žličica podijeljena na tri obroka) u tako da ih rasporedimo u sva tri obroka, kurkuma prah-začin dodajemo kod dijetalnih jela za poboljšavanje okusa kao i za stimuliranje rada pojedinih unutarnjih organa.
   
   Napomena
   Kapsule i tinktura od kurkume mogu se nabaviti u ljekarni.
   
     
   Kontraindikacije
   
   U literaturi se kontraindikacije ne navode, osim kod prevelike i učestale ( 90 dana) uporabe kurkume može doći do raznih poremećaja u radu metabolizma.


Preneseno sa stranice Novog lista
Članak napisao:  Ivan LESINGER
Preni: Lakky, 31.12.2015
Kontakt mail: lakky63@gmail.com

Ps.
Ovaj donji članak prenesen je iz Wikipedije

KURKUMA Curcuma longa


Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Liliopsida
Podrazred: Commelinidae
Red: Zingiberales
Porodica: Zingiberaceae
Rod: Curcuma
Vrsta: Curcuma longa

Dvojno ime: Curcuma longa L.

Područje života

Kurkuma ili indijski šafran biljna vrsta iz porodice đumbirovki (Zingiberaceae) od čijeg se korijena biljke dobiva istoimeni začin aromatičnog ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa. Sušena kurkuma razvija aromu naranče i đumbira, te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa. U indijskim jelima od mahunarki, krumpira i povrća, te jelima od ribe, janjetine i peradi, neizostavan je začin. Uz ugodnu aromu, jelima daje lijepu zlatnožutu boju, a ima i više imena kao što su indijski šafran i žuti korijen. Tijekom povijesti koristila se kao začin, boja za tkanine i ljekovito sredstvo. [1]

Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka dodatak jelima E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin. Žuta boja korijena čini ga čestim nadomjeskom za skupi šafran, ali je isto tako jedan od neizostavnih sastojaka indijskog currya. Curry je mješavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i sjemenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju curry praha.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g mljevene kurkume iznosi 354 kcal/1481 kJ. Od toga sadrži 65% ugljikohidrata, 8% bjelančevina i 10% masti. [2]

Od minerala u kurkumi se nalaze kalcij (183 mg što čini 23% RDA), željezo (41,5 mg što čini 300% RDA), magnezij (193 mg što čini 51,5% RDA), fosfor (268 mg što čini 38,3% RDA), cink (4,4 mg što čini 44% RDA), bakar (0,6 mg što čini 60% RDA), mangan (8 mg što čini 400% RDA) i selen (4,5 mcg što čini 8%RDA).

Od vitamina kurkuma sadrži vitamin C (26 mg što čini 32,5% RDA), tiamin ili vitamin B1 (0,2 mg što čini 2% RDA), riboflavin ili vitamin B2 (0,2 mg što čini 14,3% RDA), niacin ili vitamin B3 (5,1 mg što čini 32% RDA), piridoksin ili vitamin B6 (1,8 mg što čini 128,5% RDA), vitamin K (13,4 mcg što čini 18% RDA) i vitamin E (3,1 mg što čini 26% RDA).

Od ostalih nutrijenata kurkuma na 100 g sadrži vlakana 21 g.

Kurkuma je izuzetno ljekovita začinska biljka, a u upotrebi preko 5000 godina. Aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji čak i u vrlo malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje. Prije svega poznat je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Antioksidansi sprječavaju štetno djelovanje radikala na zdrave stanice u organizmu, što može dovesti do pojave vrlo ozbiljnih bolesti. Zahvaljujući tom svojstvu sprječava oksidaciju kolesterola, čime se štite krvne žile od oštećenja i nakupljanja plaka koji može dovesti do moždanog ili srčanog udara. [3]

Protivupalno djelovanje kurkumina podjednako je nekim protuupalnim lijekovima, a bez ikakvog otrovnog djelovanja. Novija istraživanja utvrdila su mogućnost ljekovitog djelovanja na upalnu bolest crijeva (Chronova bolest ili ulcerozni kolitis). Kliničke studije pokazale su da kurkumin može ublažiti bolove u zglobovima koji se javljaju kao simptomi kod reumatoidnog artritisa. Kurkumin i u ovom slučaju pokazuje učinkovito djelovanje na smanjenje ukočenosti ujutro, dužu mogućnost hodanja i smanjenje oteklina oko zglobova. Kurkuma na 100 g sadrži 21 g prehrambenih vlakana.

Kurkuma je predmet mnogih medicinskih istraživanja. Vrlo značajno otkriće je povoljno djelovanje kurkumina na usporavanje pojave raka debelog crijeva, prostate, pluća i dojke. U Indiji se primjerice rjeđa pojava raka prostate pripisuje prehrani bogatoj kupusnjačama i kurkumi. Obje biljke posjeduju fitokemikalije koji zajedničkim djelovanjem inhibiraju razvoj stanica raka. Vrlo jednostavan način da svoje jelo nutritivno obogatite je da pospete malo kurkume po obroku od cvjetače, kupusa, kelja ili slično. Kurkuma se dobro slaže i s lukom. Kvercetin iz luka i kurkumin mogu zaštititi probavni sustav od oštećenja koja prethode pojavi raka. Prehrana obogaćena kurkumom može inhibirati neke od rizičnih faktora okoliša koji utječu na pojavu leukemije kod djece. Laboratorijske studije daju obećavajuće rezultate o povoljnom djelovanju kurkumina na povećavanje detoksifikacijske sposobnosti jetre.

Epidemiološka testiranja na starijoj populaciji u Indiji, gdje se kurkuma svakodnevno upotrebljava, pokazuje manju pojavu neuroloških bolesti (npr. Alzheimerova bolest). Preliminarne laboratorijske studije pokazuju da kurkumin može zaustaviti napredak multipleskleroze.

Osim toga prirodni je antiseptik, te se može upotrijebiti u oblozima za rane i opekline. U Kini se koristi protiv depresije, reducira negativne nuspojave lijekova za kemoterapiju. Ubrzava zacjeljenje rana i obnovu kože, neki izvori navode da može pomoći kod psorijaze i ostalih upalnih procesa kože.

Stručnjaci za alternativnu medicinu savjetuju uzimanje kurkume s mlijekom zbog smanjenja rizika od pojave osteoporoze ili ublažavanje simptoma artritisa. Redovitim konzumiranjem kurkume smanjuje se mast u krvi i potiče cirkulacija. Kod odabira začina savjetujemo čistu kurkumu, umjesto mješavina za curry, u kojoj se nalazi vrlo mali postotak kurkume.
Probavne smetnje

Kurkuma se smatra lijekom protiv nadimanja. Može biti dodana u hranu, uključujući rižu i grah, za poboljšanje probave, smanjenje plinova i nadutosti. Stimulira proizvodnju žuči u jetri i potiče izlučivanje žuči kroz žučni mjehur. Time se poboljšava sposobnost tijela da probavlja masti. Ona može biti konzumirana kao ekstrakt ili u obliku probavnih tonika, koji se kombiniraju s drugim ljekovitim biljem. Kurkuma je korisna za ljude koji se osjećaju umorni nakon konzumiranja obroka ili imaju problema s plinovima i nadutosti. Bez obzira na koji način se kurkuma konzumira, ona je korisna za probavni sustav i jetru.
Bolesti jetre

Kurkuma je korisna zbog svoj utjecaja na jetru. Ljekovito bilje i određena hrana mogu ojačati jetru. Kurkuma ima slične sastojke za zaštitu jetre kao čičak i artičoka. Ona smanjuje nabrekle jetrene kanale, tako da može biti korisna za liječenje stanja kao što su hepatitis, ciroza i žutica.
Rak

Nedavna znanstvena istraživanja potvrđuju da kurkuma može izliječiti niz bolesti, a također se otkrilo da kurkuma može obuzdati rast raznih vrsta raka. Kurkuma se koristi za liječenje raka kože ili prekancerogenih stanja kože. [4]
Ateroskleroza

Kurkuma može pomoći u prevenciji začepljenja arterija koje postupno mogu izazvati srčani ili moždani udar na jedan od dva načina. Kurkuma snižava razine kolesterola i inhibira oksidaciju LDL (lošeg) kolesterola. Oksidirani LDL na stjenkama krvnih žila i doprinosi formiranju aterosklerotskog plaka. Kurkuma također može spriječiti nakupljanje trombocita uz stjenke ozlijeđenih krvnih žila. Trombociti prikupljeni na mjestu oštećenja krvnih žila uzrokuju stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu začepiti arterije.
Osteoartritis

Kurkuma može pomoći osloboditi od simptoma osteoartritisa zbog svoje sposobnosti da smanji bol.
Menstrualni problemi

Za žene koje pate od menstrualnih grčeva, ekstrakt kurkume dva puta dnevno tijekom dva tjedna prije očekivane menstruacije može pomoći. Kurkuma smanjuje grčeve tako da može smanjiti težinu bolova, ako ne i potpuno ukloniti bolove.
Bakterijske infekcije i rane

Kurkuma je korisna kao vanjski antibiotik u prevenciji bakterijske infekcije rana.
Drugi zdravstveni poremećaji

Kurkuma smanjuje zagušenja i upale. Djeluje antiupalno na sluznicu grla, pluća, želuca i crijeva. Redovita uporaba kurkume može pomoći kod kolitisa, Crohnove bolesti i proljeva. Svrbež i upale koje prate hemoroide i analne fisure mogu se smanjiti primjenom kurkume. Kurkuma također može pomoći kod kožnih bolesti poput ekcema, psorijaze i akni. [5] Aktivna tvar kurkume kurkumin svojim antioksidacijskim djelovanjem može usporiti ili spriječiti pogoršanje parkinsonove bolesti[6][7]
Priprema jela s kurkumom
Kurkuma je jedan od glavnih sastojaka curryja.

Taj omiljeni začinski prah ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji, budući da se nalazi u gotovo svakom jelu. Ima ga i u ostalim kuhinjama južne Azije, Afrike, Australije i Južne Amerike, a zbog spoznaje o brojnim povoljnim učincima na zdravlje, sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta. Pretjerana upotreba kurkume u jelu će rezultirati neznatno gorkim okusom. Sušena kurkuma razvija aromu naranče i đumbira te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa.

Koristi se u mješavinama začina na Karibima, sjevernoj Africi i Indoneziji. U industrijski obrađenim namirnicama kurkuma je prisutna u gorušici, umacima, siru, maslacu, likerima i slatkišima. Koristi se za začinjavanje i bojanje salatnih preljeva. Dipovi s majonezom za povrća i bijela mesa, s kiselim vrhnjem i mladim lukom uz povrće na žaru, te jogurtom i vlascem uz svježe krastavce i rajčicu.

Za juhe, umake i rižu dovoljno je dodati prstohvat praha kurkume prilikom kuhanja. Prstohvat praha dodajte i u tijesto za palačinke, pa ih pečene punite povrćem, mesom peradi, riba i rakova. U modernoj kuhinji odresci od lososa pečeni na roštilju, posluženi s kuhanim šparogama i pireom od krumpira, preliveni toplim holandskim umakom uz dodatak kurkume, korijandera i peršina, ugodit će svakom gurmanskom nepcu.

U indijskim jelima od mahunarki, krumpira i povrća, te jelima od ribe, janjetine i peradi neizostavan je začin, a jedno od poznatijih je Dal Makhani, jelo od leće i mahunarki, s umakom od rajčice, maslaca i vrhnja, oplemenjeno specifičnim začinima tog podneblja. Mlaćenica s kurkumom koristi se kao pomoć kod želučanih smetnji. U Japanu je popularan čaj od kurkume.

Kao začin kurkuma je prisutna u jelima iz Afrike, naročito Maroka poput tradicionalne tangine, vrste peke bilo da je povrtna ili pileća s cous-cousom, janjeća s povrćem i dr. Upotrebljava se i u mariniranom povrću, relishima i chutneyima.
Kupovanje i čuvanje

Kurkuma se rijetko može nabaviti svježa izvan zemlje porijekla, a glavni proizvođači su Indija, Kina i Indonezija. Kurkuma u prahu dostupna je tijekom cijele godine i kao takva snažne je žutonarančaste boje, te dosta nalikuje curry prahu, u kojem je jedan od najznačajnijih sastojaka. Prah kurkume dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama, iz razloga što kurkumin gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svjetlu.
lakky
lakky
Admin

Broj postova : 533
Location : Zagreb
Registration date : 10.04.2008

http://www.clakic.page.tl/

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.